Posetite stranicu ''Doba Heroja''

''Doba Heroja'' - NOB, Josip Broz Tito, Socijalisitčka Jugoslavija itd.

5. kol 2008.

Tito - Krik iz pakla Jugoslovenskih zatvora

Napisano: .
Izvor: ''Tito - Život i rad'', ''Stvarnost'' - Zagreb, 1977.
Prvi put izdato: ''Internationale Presse-Korrespondenz'', 24. avgusta 1928.
Elektronska obrada: vihor92@gmail.com

Pred nama leži iskidan, prljav komad hartije, ispisan nepravilnim drhtavim slobima izmorene ruke proletera. To je pismo skeretara Saveza kožaraca Jugoslavije Josipa Broza, uhapšenog 4. avgusta, koje je prošvercovano iz zagrebačkog policjskog zatvora - pismo što u svojoj običnoj jednostavnosti predstavlja, kao novinski članak od stupca, strašnu optužbu protiv tamničkog režima u Jugoslaivje. Broz piše:

»Drugovi!

...U subotu, 4. avgusta, oko 12 časova unoć, uhapšen sam u Zagrebu u Vinogradarskoj cesti, gdje sam htio da prenoćim kod jednog poznanika. Policijski agenti su me napali s leđa naperenim revolverima, tako da se nisam mogao ni maći. U polciji sam saznao da je još u subotu poslije podne izvršena premetačina one kuće i da su vlasnica stana i njen muž bili uhapšeni. U stanu je navodno nađena „ilegalna komunisitčka literatura“, pored toga četiri stare ručne granate još iz vremena rata, jedan revolver i municija! I sad oni hoće sve to da stave meni na teret. U zatvoru su me jako mučili, sada me ne puštaju lječniku. Čuo sam da su uhapšeni moja žena i još nek idrugi. I druge političke zatvorenike užasno maltretitaju. Nikome se ne smije donijeti jelo izvana. Od mene traže da optužim istaknute radničke rukovodioce. Agenti mi prijete smrću i tvrde da će me odvesti u beogradsku „Glavnjačku’’.

Protestirajte i pomozite mi!

Ja ću radije umrijeti nego da na zahtjev polcije svjedočim u korist lažnih optužbi i denuncijacija protiv svojih drugova...

Zdravo, drugovi!

Uskoro više neću moći da stojim, jer sam jako oslabio...«

Josip Broz

1 komentar:

Anonimno kaže...

Drug Tito i bombaški proces - gledao sam na TV kao klinac u 80-im...