Posetite stranicu ''Doba Heroja''

''Doba Heroja'' - NOB, Josip Broz Tito, Socijalisitčka Jugoslavija itd.

26. lip 2008.

IVO LOLA RIBAR - ULOGA I ZADACI MLADE GENERACIJE U ODBRANI NEZAVISNOSTI I INTEGRITETA NAŠE ZEMLJE

Narodi koji hoce da slobodno zive u svojim slobodnim drzavama i da sami, nezavisno i slobodno, odredjuju svoju buducnost moraju znati danas da pogledaju u oci ovoj stvarnosti. Nasi narodi pripadaju tim narodima. Suvise su teska I krvava bila vekovna iskustva i vekovne borbe nasih predaka protiv tudjinskih zavojevaca i tlacitelja za slobodu I nacionalnu nezavisnost; suvise su ziva iskustva nasih dana, a da bismo i za jedan trenutak imali prava da zaboravimo na takvu stvarnost. Teska ce i preteska biti istorijska odgovornost svih onih koji pokusavaju da od naroda sakriju ma i jedan dio istine: mi, mlada generacija ove zemlje, necemo da to i jedan trenutak cinimo.

Mlada generacija nase zemlje pokazala je svojim stavom i svojim delima da ima hrabrosti da pogleda u oci ovakvoj stvarnosti, da odgovori na pitanja koja je istorija postavila pred nju. Danas, u ovom svecanom trenutku, posto je izvrsila najsire okupljanje snaga u istoriji svojih borbi ona, pred svojim narodom, svojom zemljom- pred prijateljima i pred neprijateljima hoce da, zajednicki pokaze svoj stav i obelezi svoje odgovrnosti.

Nasa omladina, vaspitala se i rasla u borbi za mir medju narodima, u borbi za to najvece blago napacenog i iskrvavljenog covjecanstva. Mi smo se borili za mir, koji i danas iskreno zelimo i hocemo: ali ne za mir ropstva i gvobova, vec za mir zivota i slobode, za trajan i castan mir slobodnih i nezavisnih naroda. Takav mir povezan je nerazlucno s odbranom naroda i zemalja ugrozenih od onih koji ga narusavaju; takav mir jedini pravi mir ne dobija se ustupcima i kapitulacijama koje povecavaju apetit njegovih rusilaca. Takav mir bice rezultat borbe svih ugrozenih protiv zavojevaca. Braniti, svim sredstvima, nezavisnost nase zemlje i celokupnost njenih granica to za nas znaci danas ostati doslednim nasoj borbi za mir.

Mi smo generacija koja je na svojim zastavama nosila i nosi ispisane lozinke velike borbe za slobodu u kulturu, za dobro I buducnost naroda. Slobode, ni kulture, dobra ni srecne buducnosti naroda nema bez njegove nacionalne i drzavne nezavisnosti.

Danas su neprijatelji slobode i kulture u svetu isti oni koji ugrozavaju nasu nezavisnost i nasu zemlju. Zato, braniti svim sredstvima nezavisnost nase zemlje i celokupnost nasih granica, znaci za nas ostati dosljednim nasoj borbi za dobro I buducnost omladine i naroda, za slobodu i kulturu. Mi smo generacija koja je zarko tezila da razvije svoje sposobnosti I stvaralacke snage radi dobra svoje zemlje, naroda i covjecanstva.

Nikada za nas te dve ljubavi nisu dosle u suprotnost zato sto, nikada, a danas manje no ikada nismo osecali mrznju ni neprijateljstva prema bilo kome narodu. Ali bas zato, spremni smo da svim sredstvima branimo nezavisnost nase zemlje i celokupnost njenih granica. Mi znamo da smo to duzni svojoj zemlji, njenim narodima koji su skupo i krvavo platili njeno stvaranje, i, istovremeno, dobru i buducnosti; sreci islobodi, svih naroda. Postati, u okviru nase zemlje branom o koju ce se razbiti svi pokusaji napadaca i zavojevaca to je istorijska uloga nase generacije..

Da bi ovu svoju misiju, u punom opsegu, mogla ostvariti, omladina mora zavrsiti zapoceto delo ujedinjavanja svih svojih snaga. Jedinstvo i saradnja omladinskih organizacija moraju postati jos potpuniji i jos cvrsci. Jedinstvo svih slojeva omladine seljacke, radnicke, intelektualne i druge, jedan je uslob toga. A drugi: uspostavljanje odnosa bratske sloge i poverenja omladine svih narodnosti u zemlji. na tim odnovama jedinstveni pokret omladine za odbranu zemlje postace jednom stvarnom i velikom snagom. Takvo jedinstvo je potreba naroda i drzave.

Ono se mora ostvariti i ono ce biti ostvareno. Drugi je zadatak omladine, da iskreno pomogne, i sa svoje strane ucini sve u tome pravcu hitnom resenju svih unutrtasnjih problema u zemlji, u interesu naroda i odbrane drzave. U prvome redu tu je potrebno hitno resenje odnosa srpsko-hrvatskih, na bazi pune demokratije, ravnopravnosti i bratske sloge, u okviru zejednicke drzave Jugoslavije. Samo jedna slobodna i srecna na ravnopravnosti svih zasnovana Jugoslavija bice jakom Jugoslavijom, samo tako ce se moci ostvariti ono moralno-politicko jedinstvo naroda, potrebno za uspesan otpor. I zato omladina i ovom prilikom apeluje na sve cinioce naseg drzavnog i javnog zivota da se ucini sve za unutrasnju konsolidaciju zemlje u tom smislu, da se omoguci da narod jednodusnostane iza jedne vlade narodne odbrane, spremne da nas brani i vodi u odbranu.

Treci je zadatak nasih omladinskih organizacija, da se zalazu i ucine, u saradnji sa svim prijateljima omladine, svi za hitno poboljsanje uslova u kojima zive, uce i rade najsiri slojevi nase generacije. Iskustvo nas uci da ce jedna slobodna, zbrinuta, prosvecena i zadovoljna generacija biti uvek najbolji branilac zemlje. Cetvrti je zadatak omladine da razvija svuda duh rodoljublja i odbrane, da vodi ostru i nepostednu borbu protiv svakog ispoljavanja duha kapitulacije, kolebanja i defetizma. Kapitulanti, plasljivci, kukavice, kolebljivci, drfetisti ma gdje oni bili, ma u kojoj organizaciji sedeli, danas su direktni pomagaci neprijatelju. Njihovj kobnoj aktivnosti treba uciniti kraj. Vec danas, oni moraju osetiti pesnicu jednog naroda koji je spreman da se brani.

Na sva ta pitanja postoji samo jedan odgovor jedinstvene omaladine: branicemo zemlju i sacuvati svoju nezavisnost. Ta nam sloboda dozvoljava da u slozi naroda Jugoslavije utremo put boljoj buducnosti; ta nam sloboda dozvoljava da se u miru i napretku razvijamo: jer samo u toj slobodi covek je svestan svoje vrednosti, snage i moci i moze da svoje sposobnosti stavi u sluzbu naroda. Slobodna zemlja i slobodni narodi u njoj. To je cilj koji zeli da ostvari jedinstvena omladina, a put do njega vodi kroz borbu. Zato nasi narodni neprijatelji ne smeju u ovoj zemlji naci robove, vec borce koji ce do kraja braniti stvar svoje slobode. Time je put omladine jasno obelezem: kroz jedinstvo nase omladine, kroz jedinstvo seljacke, radnicke i intelektualne omladine, kroz jedinstvo svih mladih ljudi podici odbranbeni duh naroda.

Izvor: Slobodna Jugoslavija

Nema komentara: