Posetite stranicu ''Doba Heroja''

''Doba Heroja'' - NOB, Josip Broz Tito, Socijalisitčka Jugoslavija itd.

26. lip 2008.

TITO - ŠTA JE SUŠTINA NEOKOLONIJALIZMA

Šta je suština neokolonijalizma? Po mom mišljenju, ona se sastoji u težnji i pokušajima imperijalističkih zemalja da povrate, bar djelimično, izgubljene pozicije i da po svaku cijenu zadrže zemlje koje su nedavno stekle svoju nezavisnost u položaju ekonomske i političke zavisnosti. Tu se radi o nastojanjima stranih sila da ojačaju svoje postojeće i steknu nove ekonomske pozicije, i to u prvom redu one koje imaju ključni značaj za cjelokupni privredni i društveni razvoj novooslobođenih zemalja. Raniji sistem nacionalnog ugnjetavanja zamjenjuje se novim odnosima, drukčijim po formi ali isto tako nepravednim po sadržini. U stvari, cilj je da se uspori ekonomska emancipacija zemalja u razvoju, da se njihov razvitak podredi interesima imperijalizma, da se oteža stabilizacija novooslobođenih zemalja i učvršćenje njihove nezavisnosti. Pritome se čine pokušaji da se iskoriste teško nasljeđe kolonijalizma i potrebe zemalja u razvoju za ubrzanim ekonomskim razvitkom.

Za ostvarenje ovih ciljeva koriste se različiti metodi, od postavljanja političkih uslova i ucjenjivanja do grubog miješanja, pa čak i do otvorene intervencije i upotrebe sile, kao što je slučaj u Kongu, Vijetnamu, Laosu i drugdje. Ne preza se ni od čega, samo da bi se uticalo na unutrašnji društveni razvoj i spoljnopolitičku orijentaciju novooslobođenih zemalja i zemalja u razvoju uopšte. Upravo na tlu vašeg kontinenta imamo priliku da vidimo djelatnost neokolonijalističkih i imperijalističkih snaga u raznovrsnim oblicima.

Krajnje je vrijeme da se shvati da se odnosi sa novooslobođenim zemljama i zemljama u razvoju mogu izgrađivati samo na bazi ravnopravnosti i poštovanja nezavisnosti i suvereniteta. Jedino tako može da se obezbijedi obostrano korisna saradnja i da se unese stabilnost u međunarodne ekonomske i političke odnose.

Zato je dužnost svih progresivnih snaga da se odlučno suprotstave pojavama neokolonijalizma i da ujedine napore, kako bi se brže i potpunije uklonili uslovi koji pogoduju održavanju odnosa neravnopravnosti i olakšavaju djelovanje neokolonijalističkih snaga.

Izvor: Slobodna Jugoslavija

Nema komentara: